המדריך המלא להכנת קישים לשבועות

ליטל אשואל

 

קסם של שבועות: הכינו קישים מיוחדים במינם שכולם ידברו עליהם

אחד הדברים שמונחים על שולחן ערב שבועות ברוב הבתים הוא קיש טוב.

קיש טוב מורכב מבצק פריך ביתי מעולה, רוטב רויאל עשיר וירק שאוהבים, אל כל אלה ניתן להוסיף כמעט כל גבינה שאוהבים ואם עוקבים היטב אחר ההוראות אין שום סיבה לא להתפנק בקיש מושלם.

את הקישים ניתן להכין כבר עכשיו, לעטוף היטב ולהקפיא עד החג.

חברים,

הכנתי לכם מדריך מפורט להכנת קיש

המתכון המהמם שלי לבצק הפריך❤️

מאת ליטל אשואל

מספיק ל 2 קישים מלוחים בקוטר 24.

המרכיבים –

5 כוסות קמח

300 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות ושוות

2 חלמונים

2 כפות מים

1 כפית מלח

1 כפית סוכר

ההכנה –

במעבד מזון או בקערת המיקסר עם וו גיטרה שמים קמח חמאה , סוכר ומלח ומפעילים על מהירות בינונית עד שנוצרים פירורים /חול.

מוסיפים חלמונים ומים וממשיכים לעבד עד שנוצר בצק אחיד בלבד. זהירות לא לעבד יותר מידי.

עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומקררים שעתיים לפני הרידוד.

מרדדים על משטח מקומח ומרפדים תבנית פאי עגולה עדיף מתפרקת.

מניחים על הבצק שבתבנית נייר אפייה ומעליו משקולת כגון: שעועית/ אורז וכד', מכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות ואופים 15 דקות,

מסירים את המשקולת ואופים עוד 10-12 דקות, זה מה שנקרא אפייה עיוורת, והיא חלקית, הדבר יתרום לכך שתחתית הבצק תהיה אפויה מספיק ולא תשאר חיה.

כדי למלא את הקלתית, נכין רוטב שנקרא "רוטב רויאל", רוטב רויאל הוא הרוטב הבסיסי שמשתמשים בו ברוב הקישים שאליו ניתן להוסיף מיני גבינות תבלינים וכמובן ירקות.

מתכון לרוטב רויאל:

מספיק ל2 קישים

4 ביצים

400 מ"ל שמנת מתוקה

כפית מלח

חצי כפית פלפל שחור

רבע כפית אגוז מוסקט

2 כפות קמח

מערבבים היטב את כל חומרי המלית וממלאים את הקלתית לפני האפייה,כעת ניתן להוסיף גבינות, פרמזן, קשקבל מוצרלה ועוד.

ירקות:

כדי שהירקות יתנהגו היטב באפייה ולא יגירו נוזלים רבים וידללו את המלית אני ממליצה לטפל בירקות לפני הוספתם למלית.

בטטה, גמבה – ממליצה לאפות בתנור לפני ההכנסה למלית.

בצל, כרישה, קישוא, פטריות- לטגן לפני ההכנסה למלית

עגבניות, תירס – ניתן להכניס טבעי למלית יאפה בזמן התנור.

חציל – לצלות במחבת או לאפות מעט לפני ההכנסה למלית.

כרובית – לבשל לריכוך עדין, לאפות כעשר דקות לתבל לפני ההכנסה למלית.

ברוקולי – לבשל לריכוך עדין אך לא להגזים לתבל לפני ההכנסה למלית.

לאחר הוספת רוטב הרויאל והירק זמן האפייה של משתנה בהתאם לתוספות. לרוב 180 מעלות כ40 דקות יספיקו.

קיש ניתן להקפיא עד כחודשיים.

כאשר רוצים לאכול, להוציא להפשרה במקרר ולהכניס לרבע שעה לתנור להחזיר איכות.

בתמונה

קיש בצל ועגבניות❤️

פשטידות או לא להיות - פשטידה יהודית ?

  • למעשה, קשה לדבר על "פשטידה יהודית" אחת ספציפית, כיוון שהמטבח היהודי הוא מגוון ועשיר, עם מאפיינים ייחודיים לכל קהילה ותרבות.

    עם זאת, ניתן למצוא מאפיינים משותפים רבים בפשטידות יהודיות:

    • שימוש בירקות: ירקות כמו בצל, קישואים, תפוחי אדמה, חצילים ותרד נפוצים מאוד במילויים של פשטידות יהודיות.
    • גבינות: גבינות כמו קוטג', גבינה צהובה, ריקוטה ופטה הן תוספת פופולרית נוספת, הן מוסיפות טעם עשיר ומרקם קרמי.
    • ביצים: ביצים הן מרכיב חיוני במילויים רבים, הן מקשרות את המרכיבים יחד ומעניקות לפשטידה מרקם יציב.
    • בצק: הבצק יכול להיות מגוון, החל מבצק פילו דק ועד בצק פריך או בצק קרואסון.
    • השפעות קולינריות: פשטידות יהודיות הושפעו לאורך ההיסטוריה ממטבחים שונים, כמו המטבח הספרדי, המזרח אירופאי והבלקני, מה שגרם לגיוון עצום בטעמים ובטכניקות ההכנה.

    דוגמאות נפוצות לפשטידות יהודיות:

    • פשטידת תפוחי אדמה: מאפה קלאסי המכיל תפוחי אדמה מבושלים, ביצים, בצל מטוגן ותבלינים.
    • פשטידת קישואים: גרסה קלה ומרעננת, המשלבת קישואים מגוררים, גבינה וביצים.
    • פשטידת מצות: מאפה ייחודי הנאפה בפסח, המכיל מצות טחונות, גבינה, ביצים וירקות.
    • פשטידת בשר: גרסה בשרית עשירה, המכילה בשר טחון, בצל, פטריות ותבלינים.
    • פשטידת פילו: מאפה דק ופריך ממולא במגוון מילויים, כמו גבינות, ירקות או בשר.

    חשוב לציין שזוהי רק רשימה חלקית, וקיימות עוד אינספור גרסאות ומתכונים לפשטידות יהודיות.

    לסיכום, אין "פשטידה יהודית" אחת מוגדרת, אלא מגוון רחב של מאפים עסיסיים וטעימים, המושפעים מההיסטוריה והתרבות העשירה של העם היהודי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *